Als Academie voor Podiumkunsten werken wij in hartje Gent en de deelgemeenten. Wij beschikken helaas (nog) niet over een eigen gebouw aangepast aan onze noden. Maar in plaats daarvan vinden we onze plek in cohabitatie met verschillende dagscholen. Deze manier van samenwerken biedt ons de mogelijkheid om kunstenbad, muziek, woord en dans dichter bij de kinderen te brengen en hen de kans te geven om hun talenten te ontwikkelen na school. Dit is niet alleen een manier om ons aanbod breder toegankelijk te maken, maar ook een manier om kunst en cultuur meer te integreren in het dagelijks leven van kinderen, met positieve gevolgen voor hun algemene ontwikkeling.
De cohabitatie met dagscholen geeft ons de kans om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en biedt zo aan een educatieve omgeving een artistieke meerwaarde. De verbindende omgeving, waar zowel onderwijs als kunst samenkomen, is een grote troef. Zo kunnen we kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden de kans geven om te proeven van creativiteit. Dit verrijkt hen niet alleen op cultureel vlak, maar brengt hen ook vaardigheden bij die ze in hun dagelijkse leven kunnen toepassen.
Helaas zijn er echter ook uitdagingen verbonden aan deze werkwijze. Praktisch gezien is het niet altijd eenvoudig om alles te organiseren. Het combineren van verschillende uurroosters met de beschikbare lokalen is soms lastig, vooral door het tekort aan ruimte in sommige schoolgebouwen. Daarnaast moeten we creatief omgaan met de beschikbare infrastructuur om ervoor te zorgen dat alle lessen en activiteiten soepel verlopen. Dit kan op sommige momenten de flexibiliteit en haalbaarheid van het programma beperken.
Desondanks proberen we deze obstakels te overwinnen door goed te plannen via overlegmomenten en de juiste ondersteuning te bieden op de locaties. Op de grotere sites beschikken we over onthaalmedewerkers die de praktische zaken in goede banen leiden. Enerzijds zorgen zij ervoor dat zowel leerlingen als leerkrachten zich snel wegwijs kunnen maken in het gebouw. Anderzijds houden zij tegelijk een oogje in het zeil en zijn ze een belangrijke maatstaf om een vlotte organisatie te waarborgen. Dankzij hun inzet kunnen we de ervaring voor zowel de kinderen als de docenten zo aangenaam mogelijk maken.
Tenslotte biedt deze manier van werken een unieke kans om veel jonge mensen te bereiken die anders misschien niet in aanraking zouden komen met podiumkunsten. Het is een model dat veel voordelen heeft, maar we blijven ook voortdurend zoeken naar manieren om de praktische en infrastructurele knelpunten te verhelpen, zodat we deze waardevolle samenwerking met het dagonderwijs verder kunnen uitbreiden en verbeteren.