KEUZEVAKKEN

Voor de 3e of 4e graad

KUNSTLAB 

“Dit vak is geen notenleer, geen muziektheorie en biedt geen chronologisch overzicht van de westerse muziekgeschiedenis. Hier leren we luisteren en verdiepen we ons in klassieke muziek, popmuziek en jazz. We analyseren, soms aan de hand van partituren, en onderzoeken de sociaal-culturele context waar muziek ontstaat. Waarom klinkt muziek zoals ze klinkt? We blijven niet enkel hangen in het verleden, maar gaan samen luisteren naar een aantal concerten.” 

MUZIEKTHEORIE

“Waarom klinkt muziek zoals ze klinkt: vrolijk, droevig, melancholisch of juist energiek? In de lessen muziektheorie proberen we dit te volledig te begrijpen. We experimenteren met toonladders, intervallen en akkoorden. We doorgronden het werk van verschillende componisten en we leren stap voor stap technieken om akkoorden met elkaar te verbinden tot een heuse vierstemmige partituur.”

IMPROLAB – JPR

“In dit vak leren we inzicht krijgen in de harmonische systemen van muziek (in het bijzonder jazz pop en rock), hoe het echt werkt. Geen abstracte theorie maar praktische theorie die die je ondersteunt in je individuele les en groepsmusiceren. Zo ervaar je meer plezier tijdens het samenspelen en ontwikkel je meer vrijheid in je improvisatie, je spel en in je creatie. Noodzakelijk is het trainen van je gehoor. Stapsgewijs verrijken we je oren om te weten wat er harmonisch rondom jou gebeurt en hierop ‘on the spot’ te kunnen reageren.”

IMPROVISATIE – KLASSIEK

“Improvisatie is een praktische les waarin je al je creatieve muziekkriebels botviert. Hoe speel je op jouw instrument de regen na? Of hoe stap je mee in de sound van de ander en bouw je samen een muziekscore op? We benaderen ons instrument vanuit een andere invalshoek. We leggen de gewone partituren aan de kant en ontdekken al spelend de mogelijkheden van ons instrument. Je maakt in de lessen kennis met zowel het creatieve als het technische aspect van geïmproviseerde muziek.”

Uitsluitend voor de 4e graad

GELUIDSLEER -EN OPNAMETECHNIEK

“In de lessen Geluidsleer -en opnametechniek leer je alles over het opnemen van muziek zodat ook jij je eigen performance of nummer kan vastleggen, herbeluisteren en delen met de wereld. We bekijken de verschillende soorten microfoons, de werking van het mengpaneel, audio-interface, effecten, opnamesoftware, mixing, … Dankzij het vernieuwde studiolokaal kunnen we op een hands-on manier al deze onderwerpen aan bod laten komen en is er ruimte voor de leerlingen om zelf te experimenteren.”

SINGER SONGWRITER

“Kan je jezelf al begeleiden op piano of gitaar en sta je te popelen om je eigen songs te schrijven of je bestaande songs te optimalseren? Dan helpt dit vak je op weg om je melodieën en teksten op passende akkoorden te zetten, je inspiratie te stimuleren, je muzikale blik te verruimen én zo het beste uit je creatieve zelf te halen. We gaan op zoek naar het verhaal dat jij wil vertellen én de muziek die daar volgens jou het beste onder past. We reiken je tips, tricks en methodes aan zodat jij zo snel mogelijk jouw songs ook live op het podium in je eentje kan performen. En in onze APK studio leren we je songs ook minimaal arrangeren én opnemen zodat je ook goeie demo’s hebt die je aan iedereen kan laten horen.”